25. aug 2020
Artikel
Ketose - en undervurderet sygdom

Ketose - en undervurderet sygdom

Da ketose udvikles på forskelligt tidspunkt efter kælvning og nogle køer selv overkommer lidelsen vid det være afgørende for afdækning af ketoseproblemet, hvornår man laver sin undersøgelse.

Ketose-tjek af nykælvere indgår i mange besætningers sundhedsprogram og det med god grund.

Forekomsten af ketose ligger på et niveau på mellem 20 og 60 procent ifølge professor Gary Oetzel fra Wisconsin, USA, og det har stor betydning for produktion og sundhed hos vore malkekøer. Ketose er en sygdom, som skyldes forstyrrelse i energistofskiftet og som typisk forekommer i tidlig laktation. Årsagen ligger i, at koen ikke kan optage og danne sukker nok til, at fedtomsætningen bliver helt gjort færdig.

I tidlig laktation har koen brug for at forbrænde noget af sit fedtdepot for at danne energi nok til mælkeproduktionen. Hvis der skal bruges meget fedt, vil det kunne betyde, at fedtet ikke kan forbrændes helt færdig til kuldioxid og vand, men at der bliver nogle affaldsprodukter tilbage i kroppen, som man kalder ketonstoffer.

Påvirkning på produktion og sundhed

Ketose har nogle uheldige sideeffekter, da det øger risikoen for andre sygdomme såsom løbedrejning samtidig med at reproduktionen påvirkes negativt og sandsynligheden for tidlig udsætning øges. Disse ting er med til at gøre ketose til en stor omkostning for mælkeproducenten.

Ketose bliver typisk overvåget i forbindelse med nykælver-undersøgelser. Man kan undersøge blod, urin eller mælk for ketonstof. Blod er det mest præcise efterfulgt af urin og mælk.

Der er lidt forskel i prisen, teknikken og tidsforbruget pr test, hvilket også kan spille en rolle for valg af metode. Tal med din dyrlæge om hvilken metode, der er mest optimal for dig. Hvornår bør man undersøge for ketose? Man skal være særlig opmærksom på tidspunktet for undersøgelse for ketose i forhold til kælving. Da ketose udvikles på forskelligt tidspunkt efter kælving og nogle køer selv overkommer lidelsen vil det være afgørende for afdækning af ketoseproblemet, hvornår man laver sin undersøgelse.   

Du kan læse hele artiklen ved at downloade den nedenfor.

Ketose - en undervurderet sygdom

Download (.PDF)

Forfatter: Kvægdyrlæge Troels Løwig Larsen, Boehringer Ingelheim Animal Health Denmark A/S