Nyhed

Placenta Umbilical Cord Serum Sampling (PUCS)

- en diagnostisk metode til afklaring af vertikal smitte med f.eks. PCV2 og PRRS

Påvisning af intrauterin smitte ved virus-infektioner er ofte en diagnostisk vanskelig opgave. Udtagning af blodprøver på nyfødte grise, der endnu ikke har drukket råmælk, er svært,tidskrævende, dyrt og forbundet med betydelig risiko for grisene.
Som alternativ beskrives her en metode, der vinder mere og mere indpas blandt amerikanske dyrlæger til at afklare vertikal smittegang og dermed  om soholdet er stabilt mht virusinfektioner som PCV2 og PRRS.  Metoden kaldes Placental Umbilical Cord Sampling (PUCS) og er en simpel, nem og økonomisk fordelagtig måde at afklare andelen af viruspositive kuld ved fødsel.

Placenta’er opsamles så hurtigt om muligt efter fødsel og opbevares i rene plastikposer. So-id påføres. Der skiftes handsker mellem hver placenta for at undgå krydskontamination. Placenta kan nedkøles ind til prøverne udtages.

Placenta'er opsamples

Placenta krænges ”inside-out” og 4-6 navlestrenge tømmes/”udmalkes” i et almindeligt plain blodprøverør (minimum 3 ml).  So-id påføres og prøverne nedkøles, hvorefter de kan sendes til laboratorium til virusundersøgelse.Placenta krænges "inside-out"

Jakob Bagger, marts 2015 

Relateret indhold
Nyhed

Ny podcast - #5 PRRSV: Sequencing in practice 

Meet the experts

"Like a cloud that is spreading, the diversity of the virus is becoming bigger and bigger" We hear from Dr.

Nyhed

Krydsbeskyttelse ved vaccination mod Circovirus

Den mest udbredte form for kontrol af Circovirus (PCV 2) er vaccination af grise omkring fravænning. Flere besætninger vælger også at beskytte søerne med årlige eller halvårlige massevacccinationer.

Nyhed

HVAD HAR DE SIDSTE 10 ÅR LÆRT OS om PRRS immunologi?

For 6. gang blev der afholdt Internationalt PRRS symposium i USA, denne gang i Kansas City.

HJÆLP?