Terapiområder

Epilepsi hos hunde

Ligesom hos mennesker er epilepsi hos hunde ret udbredt, op mod 5 ud af 100 hunde har epilepsi.
 
Epilepsi kan i store træk opdeles i 2 typer. Primær epilepsi, hvor der ikke findes nogen underliggende årsag til anfaldene: idiopatisk epilepsi. Sekundær epilepsi forekommer, når det er andre medicinske problemer, der forårsager anfaldene, f.eks. infektion, tumorer, hovedtraumer eller indtagelse af gifte. 

Anfaldene kan antage mange forskellige former. De kan være så milde som en trækken i den ene side af hundens læbe, eller så alvorlige, at hunden falder om og sparker omkring sig uden at være bevidst om sine omgivelser. Når en hund har oplevet et epileptisk anfald, kan det vare dage, uger eller måneder, før den får et nyt anfald, hvis det overhovedet sker. Alle anfald er forskellige, men et typisk epileptisk anfald har 3 faser.

Fase 1: Den præ-iktale fase:
Ændringer i hundens adfærd før anfaldet Før et anfald kan der være ændringer i hundens:

  • Bevægelser, hvor den f.eks. traver frem og tilbage eller slikker sig om munden
  • Kropsfunktioner, hvor den f.eks. savler eller tisser
  • Nervøsitet, hvor den f.eks. piber, gør eller gemmer sig

Fase 2: Anfaldet - iktus
Normalt starter et anfald med at musklerne bliver stive. Hunden falder måske om på siden med benene strakt ud og hovedet tilbage. Hunden udfører måske også padlende bevægelser med benene. De fleste hunde trækker vejret hurtigere og hårdere, og de kommer måske også med lyde eller tisser og/eller har afføring. Det er ikke muligt at få kontakt til hunden under anfaldet.

Fase 3: Den post-iktale fase: Ændringer hos hunden efter anfaldet 
Når anfaldet er ovre, ligger hunden måske ubevægelig på gulvet i en periode, før den forsøger at stå på benene igen. De fleste hunde udviser også visse unormale adfærds-ændringer; disse ændringer kan vare fra nogle minutter til flere dage og kan omfatte: 

  • Manglende orientering og vaklende gang
  • Overdreven sult og tørst 
  • Ukontrolleret tarm- og/eller blærefunktion 
  • Nogle hunde kan være agressive i denne fase, andre vil være mere kontaktsøgende

Ordet epilepsi betyder simpelthen “gentagne anfald.” Anfaldene er en følge af for store elektriske impulser i hjernen.

Relateret indhold
HJÆLP?